etimatik

Ekmekte GDO'mu çıktı! Bakan açıklama yaptı

Ekmekte GDOmu çıktı! Bakan açıklama yaptı
Eklenme Tarihi: 20.03.2017 15:15

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığı iddiasına ilişkin, "Hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır. En kısa zamanda laboratuvar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır" ifadesini kullandı. Çelik, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yaptıklarını ve bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildiğini belirtti.

eposta yazdır zoom+ zoom-
Çelik, Hürriiyet gazetesinde yer alan "ekmek üretiminde GDO'lu katkı maddesi kullanıldığına" yönelik haber üzerine yazılı açıklamada bulundu.
 
Gıda arzı kadar güvenliğinin de son derece önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, Bakanlık olarak 6 bin 600 personelle sürekli gıda denetimi yaptıklarını ifade etti.
 
Çelik, 15 bin 600 denetimde çeşitli uygunsuzluklar tespit edildiğini belirterek, 75 milyon lira para cezası kesildiğini vurguladı.
 
Başta Avrupa ve ABD olmak üzere pek çok ülkede GDO kullanımının belirli ölçülerde serbest olmasına karşın Türkiye'de yasaklandığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

112 ÜRÜNDE GDO

 
"Ülkemizde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır. Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu arada, 2016 ve 2017 yıllarında Adana’da 29 GDO denetimi yapılmıştır. Bunlardan, sadece birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edilmiştir ve öngörülen cezai işlemler yapılmıştır. Öte yandan haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya şimdiye kadar 8 gıda denetimi yapılmıştır.
 
Bu denetimlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya ham maddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır. Bu denetim neticesinde de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır."

NUMUNELER ALINDI

 
Gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alındığını belirten Çelik, laboratuvar sonuçlarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacaklarının altını çizdi. Çelik, "Vatandaşlarımız müsterih olsun, hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynamasına izin vermeyiz." ifadesini kullandı.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre bir gıda mühendisi, kentteki fırınlara ekmek katkı maddesi gönderen ‘P….' isimli firmanın GDO'lu soya içerdiğini iddia etti.
 
Ürün gazeteye gelen ihbarın ardından bir test merkezinde iki gün incelendi. Raporda ekmek katkı maddesinin GDO'lu soya içerdiği belirtildi.
 
Test merkezi şu açıklamayı yaptı: “Test için gönderilen ‘ekmek geliştirici' numunesinde GDO analizi yapılmıştır. Analiz için önce DNA ekstraksiyonu (ürünün DNA'sının çıkartılması) gerçekleştirildi. Daha sonra GDO analizine geçildi. Yapılan analiz sonucunda tarama yapılan üç gen bölgesinin tümünde GDO (35S, NOS, FMV) tespit edilmiştir. Gıdalarda GDO yasaklı olduğu için herhangi bir izin limiti bulunmamaktadır. Bu sebeple tespit edilen GDO'ların miktar analizi gerçekleştirilmemiştir. Yapılan analizler Türkak tarafından akredite edilmiş olup, GDO analizleri Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı GDO analiz talimatına göre uzman kadro tarafından yapılmıştır.”
 
Sonuç Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na da iletildi.
 

FIRINLARIN YÜZDE 80'İNDE

 
Firma sahibi ekmek katkı maddesini Adana'daki fırınların yüzde 80'ine sattıklarını belirterek “En iyi ürün, fırıncılarımız çok memnun” dedi. Ancak ürünün sağlığa zararlı olup olmadığı ve bakanlık onayı bulunup bulunmadığına yönelik soruları yanıtlamadı.
 

GDO GIDADA YASAK

 
Yasaya göre GDO'nun hayvan yemleri haricinde kullanılması yasak. Yasaya uymayanlara bir ile 12 yıl arası hapis cezası, 200 bin TL ya da 10 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.
 

İLK DEFA RASTLANDI

 
Ekmek yapılırken, ekmeğin görünümü değiştirmek ve raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerle soya unu kullanılıyor.
 
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, yılda 2,5-3 milyon ton soya ithal edildiğini, tüketiminse yaklaşık 125 bin ton olduğunu söyledi.
 
İthal eden soyanın GDO'lu olduğunu, bunun da hayvan yemi için getirildiğini aktaran Güngör, “Aslında bu ürünlerin insan gıdası amacıyla kullanılmaması gerekiyor. Ancak bu gelen ürünlerin gıda amacıyla kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz. Çok daha iyi denetim yapılması gerekiyor. Ancak denetim Türkiye'de çok iyi değil. Ülkede 675 bin gıda işletmesi var. Beş bin denetçi var. Bir yıl boyunca denetçinin hiç uğramadığı gıda işletmeleri var. Bugüne dek ekmek veya ekmek üretiminde GDO'lu bir ürüne rastlanmamıştı” diye konuştu.