Helal lokma hayatın tüm alanını etkiler

Helal lokma hayatın tüm alanını etkiler
Eklenme Tarihi: 01.05.2017 21:26

Helal gıda Müslümanın olmazsa olmazı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), ’Helal Gıda’ başlıklı panel gerçekleştirdi.

eposta yazdır zoom+ zoom-
Panelde helal gıda konusunda islami bilgiler paylaşan ve helal yemenin hayatın tüm alanlarını etkilediğine dikkat çeken FSMVÜ İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Efe Hoca, “Dolayısıyla midemize girecek her lokmanın mutlaka helal olması gereklidir. Haram lokma yemenin kıyamet günü hesabını vermek zorunda kalırız. Orada hesap vermek yerine bu günden gıdamıza dikkat etmemiz gerekir” dedi.
 
Helal gıda hakkında standartları belirleyen, hassasiyet ve bilgiye sahip birçok kurum temsilcisinin buluştuğu panel, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin (FSMVÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. FSMVÜ Topkapı yerleşkesinde gerçekleştirilen Panel yoğun ilgi gördü. İslam ülkeleri dışında da bu standartların tüm dünyada uygulanmasının gerekliliğinin vurgulandığı panelde, İslam coğrafyaları dışında gıda konusunda sıkıntı yaşayan Müslüman vatandaşlar için helal standartlarda ürün sunulmasının önemine değinildi. Helal gıda konusunda İslami bilgiler paylaşan FSMVÜ İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Efe Hoca, “Helal gıda ifadesinden de anlaşılacağı gibi bu tamamıyla dini bir konu. Çünkü helal ve haram kavramları din ile ilgili kavramlardır. Dolayısıyla midemize girecek her lokmanın mutlaka helal olması gereklidir. Haram lokma yemenin kıyamet günü hesabını vermek zorunda kalırız. Orada hesap vermek yerine bu günden gıdamıza dikkat etmemiz gerekir. Gıdanın helal olmasının önemini ayet-i kerimelerde, hadisi şeriflerde çok açık şekilde görmekteyiz. Örneğin bir ayet-i kerimede Cenabı Hak buyurur ki; ’Tayyibatdanyeyin’ . Tayyibat kelimesinin biri helal, diğeri ise temiz anlamında iki manası var. Yani yediğiniz gıdalar hem temiz olsun hem de helal olsun denilmiştir. Bu ifadede emir var, emir kesinlik ifade eder. Yediğimiz gıdanın temiz ve helal olması, dinin kesin emirlerinden biridir” dedi.
 
“SMICC İSLAM ÜLKELERİ İÇİN ORTAK STANDARTLAR ÜRETİYOR”
İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün çalışma hakkında bilgi veren Yasin Zülfikaroğlu ise, “SMIIC, İslam İşbirliği Teşkilatına bağlı olarak 2010 yılında kuruldu. İslam İşbirliği Teşkilatında oluşturulan ’Helal Gıda Temel Standartları’nı SMICC kendi bünyesine taşıdı ve bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. Üreticiler için, belgelendirme kuruluşları için ve akreditasyon kuruluşları için helal belgelendirmesi standartlar ortaya koyuyor. Uluslararası standart kuruluşlarının üye olduğu, birlikte çalıştığı ve İslam ülkeleri için ortak standartları üreten bir mekanizmadır.” ifadelerini kullandı.
 

HARAM YİYENİN DUASI KABUL OLMAZ

Helal yemenin hayatın tüm alanlarını etkilediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ahmet Efe, “Gıdanın helal olup olmaması yaptığımız dualara da doğrudan etki eder. Peygamberimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurur; ’Kişi uzun yorucu bir yolculuktan sonra Arafat’a çıkar, duaların en çok kabul olduğu Arefe Günü’nde Yarabbi diyerek yalvarır, hâlbuki onun yediği haramdır, giydiği haramdır, onun duası nasıl kabul olsun.’ Yani gıdalarımızın helal olması, dualarımızın kabul olmasına da etki eder. Helal gıda alanın duası da makbul olur. İmam Gazali’nin şöyle bir tespiti var. Diyor ki bir baba emzikli, emen çocuğunu sütannesine vermek istiyorsa bu sütannenin mutlaka helalden beslenen, dindar anne olması lazım gelir, zira annedeki yapı çocuğa intikal eder diyor. Eğer yedikleri helal değilse çocuk da dinin kabul etmediği hallere bürünebilir demektedir’” diye konuştu.